Klassiska svenska penningspel

PenninglotterietAtt ägna sig åt olika former av spel är något som intresserat oss svenskar under lång tid. Genom åren har det funnits en rad olika typer av penningspel som olika former av lotter som Trisslotter, Penninglotter och Tialotter, Lotto, Joker, Keno med mera.

Penninglotten är den spelform som funnits längst i Sverige vid det här laget. Penninglotten lanserades första gången år 1897 i syfte att sponsra den kommande Stockholmsutställningen. I början anordnades Penninglotteriet i privat regi. År 1939 förstatligades verksamheten genom bildandet av Statens Penninglotteri och år 1997 gick man ihop med dåvarande Tipstjänst och bildade nuvarande Svenska Spel.

En Penninglott kostar 50 kr och högsta vinsten är 3 000 000 kr. Förr om åren gick dragningen av Penninglotteriet att läsa i tidningen, numera går de vinnande numren, vilka man förhoppningsvis skrapat fram, att läsa direkt på lotten.

Ett spel som påminde om Penninglotteriet var Bellmanlotteriet, som numera är nedlagt. Bellmanlotteriet skapades år 1971 till minne av att det då var 200 år sedan Gustav III hade skapat Kongliga Nummerlotterie.

Det kanske allra mest kända penningspelet i Sverige är troligtvis Lotto. Första Lottodragningen skedde år 1980. I början drogs sju olika nummer som det gällde att pricka in. Så småningom infördes även tilläggsnummer, vilka idag är fyra till antalet.

Lottodragningen sker på lördagar. Förr om åren skedde alltid Lottodragningen i SVT, strax innan klockan sex på lördagskvällen. Numera sker den i TV4, strax innan klockan åtta. Sedan några år tillbaka sker en Lottodragning även på onsdagen, vilken ersatt det tidigare Vikinglotto. Spelformen instiftades år 1993 med gemensam dragning för alla nordiska länder och finns fortfarande kvar. Dock har intresset i Sverige under senare år minskat betydligt.

Joker är ett annat klassiskt spel som funnits länge i Sverige. Till skillnad mot exempelvis Lotto går det inte att välja nummer själv i Joker, då numret redan finns förtryckt på spelkupongen. Jokernumret består av sju siffror och för att vinna krävs att man åtminstone har de två första siffrorna eller de två sista siffrorna på rätt ställe, det vill säga siffrornas position skall överensstämma med Jokernumret. Spela på Joker kan man göra i samband med Lotto, Stryktipset och Måltipset.

Sedan ungefär tio år tillbaka finns också den så kallade Drömvinsten. För att vinna Drömvinsten krävs att man har sju rätt på Lotto och minst två rätt på Joker. Minsta vinstbelopp är 75 miljoner kronor. Den högsta Drömvinsten någonsin utföll i april tidigare i år, då en ensam vinnare vann hela 237 miljoner kronor.