Sjuan

Spelet sjuan anses vara ett av de traditionella kortspelen idag. För att kunna utöva detta spel behöver man minst 3 spelare. Du behöver också en lek med kort som innehåller 52 kort utan jokrar. Sjuan kan också kallas för Fan Tan. Spelets mening är att du ska göra dig av med alla korten som du har på handen. Detta gör du genom att lägga dem i ordningsföljd utifrån sjuorna.

Så här spelar man sjuan

Du delar ut alla kort tills hela kortleken är utdelad. Spelaren som får hjärter sju utdelat till sig är den som börjar. Du måste då lägga just det kortet först. Spelaren som ska lägga efter kan välja mellan att antingen lägga ut en till sjua, om man har en, annars så kan spelaren lägga hjärter åtta över sjuan, eller hjärter sex under sjuan. Spelet går sedan ut på att placera kort på bordet så att där kommer att bildas högar. Den ena högen ska innehålla talen som stiger och i den andra de som minskar.

Den spelare som lägger ner det högsta eller minsta kortet i en hög alltså kungen eller esset, vänder ut högen ur spel. Målet med sjuan är att göra sig av med de tilldelade korten. Skulle det hända under spelet gång att du inte längre kan spela när det är din tur kan du passa. Men man kan också bestämma att den spelaren får bestraffning som inte kan lägga. Exempelvis så får denne dra ett kort ifrån spelaren bredvid sig, eller så får spelaren inte lov att lägga något kort tills någon annan är i samma situation. Den spelare som först gör sig av med korten vinner. De spelare som återstår spelar om återstående positioner.

Varianter

Inom Fan Tan, eller sjuan, så finns där ett par olika varianter som man kan välja mellan. I fri Fan Tan kan man själv välja vilken valör man vill utgå ifrån, och i denna sorten får du enbart klättra uppåt. Där finns även Domino, en variant av Fan Tan som är menad för två spelare.