Brädspel, kortspel och förfestspel

KortlekAtt spela spel av olika slag är ett mycket trevligt sätt att umgås på och med detta menas inte dator- och tv-spel utan sådana spel man oftast spelar vid köksbordet som brädspel, kortspel, men även för de lite mer vuxna, så kallade förfestspel.

Brädspel finns i hur många former som helst. I många brädspel handlar det om att ”slå ut” motståndaren, som till exempel i schack, fia med knuff eller dam. En del brädspel kan även innehålla många andra moment, som i till exempel Monopol eller Risk, där det handlar om att bli rik respektive ta över världen.

En annan typ av spel som det också finns väldigt många varianter av är kortspel. I en del kortspel är man ett fast antal spelare, som till exempel i bridge eller whist där man är fyra stycken. I en del spel, som till exempel i Poker,  Vändåtta eller Skitgubbe, är det möjligt att vara olika antal spelare. Kortspel kan man dessutom spela med sig själv och då i form av patiens. Några kända patienser är bland annat Harpan, Idioten och Kungen.

Ett populärt spel att spela på fester, oftast då förfester, är Ölspelet. Spelet finns i ett antal olika varianter. Det vanligaste är att spela med hjälp av en kortlek, där man beroende på vilket kort man drar antingen själv får dricka ett antal klunkar alternativt ”dela ut” ett antal klunkar till sina medspelare.

Ölspelet finns även i form av ett brädspel som går att hitta på lite olika ställen. Spelet går i stora drag ut på att man med hjälp av en tärning förflyttar sig runt på en spelplan och samtidigt intar en hel del öl.

Ett annat populärt förfestspel är det så kallade ”Jag har aldrig”, vilket går ut på att en person säger något som denne inte har gjort, varpå de deltagare i spelet som gjort detta tvingas ta en klunk av den dryck de för tidpunkten dricker. Detta kan du givetvis också hitta hos nämnde prylkung.