Bar- och pubspel

Så länge som folk har gått till barer och pubar har man även haft aktiviteter där för att förgylla den tid man spenderar med vänner och främlingar, och just barspel har länge haft sin plats där.

Många av dessa barspel spelades inne i själva baren, men det fanns även de som spelades utomhus men ändå blev klassade som barspel. Några av de vanligaste spelen man spelar på pubar är bland annat dart, biljard, domino, och olika tärnings- och kortspel, men här tänker vi ta upp några av de mer okända.

5252478-mixed

Detta var traditionellt ett spel som spelades i pubar och på marknader. Ursprungligen var Aunt Sally ett figurhuvud av en gammal kvinna med en lerpipa i munnen, men senare blev det vanligare att man använda en boll på en pinne snarare än en lerpipa. Målet för detta spel var att kasta pinnar mot figuren så att pipan gick sönder. Spelet har därför en del likheter med spel som Coconut Shy och Skittles.

I spelet Aunt Sally, som spelas i bland annat Oxfordshire i England, använder man en boll, eller ”dolly”, på en kort plint omkring 10 cm hög som står placerad på en metallställning. Spelare kastar pinnar mot denna med målet att slå ned bollen utan att träffa metallställningen. Pokersiten Full Tilt har gjort en cool interaktiv karta som du hittar på deras engelskspråkiga sida, där du kan se alla olika barspel runt i världen, inklusive reglerna till Aunt Sally. Klart värt att pröve för de som tröttnat på dart och biljard.

6508552-nine-men-s-morris

I Sverige är detta känt under namnet Kvarnspel. Detta spel kan dra sin historia ända till forntiden och spreds över världen genom Romarriket. Det var ett mycket populärt brädspel på pubar förr i tiden och det var inte ovanligt att man hade mindre bord med brädet för detta spel målat eller inristat i skivan.

Spelet är ett abstrakt strategiskt brädspel för två personer. Brädet, som man kan se till höger, består av tre kvadrater kopplade samman med fyra linjer. Varje spelare har nio pjäser, förr användes helt enkelt vita och svarta stenar, som man i spelets början turas om att placera på de 24 punkterna. Så fort något får tre i rad får man plocka bort en av motståndarens pjäser. När båda spelarna har satt ut sina nio pjäser går man över till fas två, nu turas spelarna om att flytta en av sina pjäser till en närliggande ledig punkt. När en spelare endast har tre pjäser kvar får denne flytta sina pjäser fritt över brädet istället för att bara flytta ett steg. Spelet är över när en spelare bara har två pjäser kvar.

Förr i tiden var med mest mynt man använde på puben och det är kanske därför inte så underligt att folk hitta på spel som man kunde spela bara med ett eller ett par mynt, där vinnaren helt enkelt vann de mynt man spelade med.

Ett sådant spel är Pitch Penny, det är en simpelt spel som endast involverar att kasta ett mynt tvärs över rummet och genom ett hål karvat i sitsen på en träbänk. En annan version som spelas i många brittiska och irländska pubar var att deltagarna stod omkring sju meter från en vägg och försökte kasta små mynt så nära väggen som möjligt utan att myntet rörde den.

Toad in the hole är ett annat mytspel där man istället för att ha en hål i en bänk som i Pitch Penny, använder sig av ett speciellt bord som har en blyskiva med ett hål i. Mot detta hål kaskar man mässingsmynt från samma avstånd som i dart. Landar myntet i hålet är det värt två poäng och landar det över hålet är det värd ett. Toad in the hole har till och med ett världsmästerskap som hålls i Lewes varje år av Lewes Lions Club.